Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: JABŁKA NADZIEWANE MIĘSEM Z SARNY
Składniki:
Składniki: 8 jabłek o zdecydowanym smaku np. „Bioskop"
30-40 dag mięsa mielonego z samy lub 20 dag mięsa z sarny i 20 dag mięsa wieprzowego
5 dag wątrób-ki z drobiu lub wieprzowej
10 dag cebuli
1 bulka namoczona w mleku i lekko odciśnięta
5 dag masła
parę łyżek białego
wytrawnego wina
sól
pieprz
cukier
majeranek
sok z cytryny
cienkie plasterki (po 2 na 1 jabłko) wędzonego boczku lub bekonu.
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, powycierać, odciąć czapeczki (od ogonków), wydrążyć gniazda na-sienne i częściowo miąższ pozostawiając przy skórce około pół centymetra jabłka, wnętrze jabłek natychmiast natrzeć sokiem z cytryny. Cebulę miąższ z jabłka i wątróbkę po-krajać w drobną kostkę. Do głębokiej patelni z roztopionym tłuszczem włożyć: zmielone mięso, zmieloną bułkę, rozdrobnione jabłka, cebulę i wątróbkę, całość dusić przez kilka minut często mieszając, do-prawić do smaku solą, pieprzem cukrem, wytrawnym winem, następnie lekko ochłodzić i włożyć do wydrążonych jabłek. Na-pełnione jabłka owinąć plasterkami beko-nu lub boczku, spiąć wykałaczkami, oprószyć majerankiem i włożyć (nadzieniem do góry) do brytfanny wysmarowanej masłem. Jeżeli pozostało nadzienie, wówczas uformować z niego kulkę i upiec razem z jabłkami. Piec w rozgrzanym piekarniku około 40 minut. Upieczone jabłka podawać z frytkami, ryżem ugotowanym na sypko, zieloną papryką, cykorią.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"