Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KOTLETY MIELONE Z SARNY OWIJANE BOCZKIEM
Składniki:
Składniki: 50 dag skruszałych okrawków z mięsa sarny (bez żył i powięzi) lub 30 dag mięsa z sarny i 20 dag wieprzowiny
i namoczona w mleku i lekko odciśnięta bulka
1 jajko
10 dag cebuli
sól
pieprz
majeranek
tłuszcz do smażenia
po 2 plasterki na kotlet wędzonego
chudego boczku.
Sposób przygotowania:
Mięso i cebulę zmielić przez maszynkę razem z namoczoną bułką, dodać jajko, sól, pieprz i wyrobić na jednolitą masę (gdyby konsystencja była zbyt twarda do-dać 1-2 łyżki wywaru lub przegotowanej wody). Z wyrobionej masy uformować okrągłe kotlety, owinąć plasterkami bocz-ku, oprószyć majerankiem i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia patelnię przykryć pokrywką na 1-2 mi-nuty, wówczas uzyska się dobrze usmażone i soczyste kotlety. Podawać z frytkami, ugotowanymi w całości ziemniakami, ostrymi surówkami, kom-potem z suszonych owoców lub ze śliwek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"