Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ZRAZIKI MIELQNE Z JELENIA, ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI
Składniki:
Składniki: 25 dag mięsa mielonego z je-lenia
25 dag mięsa mielonego z wieprzowiny
1 jajko
1 bulka namoczona w mleku i lekko odciśnięta
10 dag cebuli
i dag masła
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
60 dag ugotowanych ziemniaków w mundurkach
pól szklanki gęstej śmietany
2 łyżki utartego żółtego sera
sól
pieprz
1 łyżka drobno pokrajanej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Zmielone mięso dobrze wyrobić ze zmieloną cebulą i bułką, solą i pieprzem. Z wyrobionej masy uformować owalne zraziki i usmażyć na tłuszczu w patelni. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i pokrajać w plasterki. Tłuszczem pozostałym ze smażenia zrazików wysmarować naczynie żaroodporne, pośrodku ułożyć usmażone zraziki, po obu stronach zrazików położyć plasterki ziemniaków. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem, posypać utartym żółtym serem i wiórkami masła, całość skropić śmietaną. Przygotowaną potrawę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. Gotową potrawę posypać rozdrobnioną zieleniną. Podawać z surówką z kiszonej kapusty, surówką z porów, można podać dodatkowo białe pieczywo.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"