Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sezamowe kotlety z dzika
Składniki:
Składniki: 60 dag schabu bez kości z dzika
5 dag ziarna sezamowego
1 jajko
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia. Zalewa jarzynowa: 100 ml octu
200 ml wody
po 5 dag marchwi
pietrusz-ki i selera
f 0 dag cebuli
2-3 ziarna ziela angielskiego
bazylia.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokrajać w talarki i dodać do wody zagotowanej z octem i przyprawami, ponownie za-gotować, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, natrzeć bazylią, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, na-czynie przykryć i wstawić do chłodne-go miejsca (do ±7°C) na dwa dni. Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, po-krajać w plastry w poprzek włókien (po 1 na osobę), rozbić tłuczkiem. Kotlety obtoczyć w mące, rozbitym jajku i ziarnie sezamowym (przy-gnieść dłonią, aby ziarna dobrze przy-kleiły się). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety podawać przybrane plasterkami cytryny, z do-datkiem ryżu ugotowanego na sypko (i ostro) lub frytkami oraz z brokułami, kalafiorem lub marchewką z groszkiem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"