Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z dzika po hiszpańsku
Składniki:
1 kg mięsa bez kości
150 g wędzonego boczku
2 cebule
2łyżki koncentratu pomidorowego
150 g pieczarek
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1 łyżka smalcu. Marynata: 1 szklanka czerwonego wina
sok z 1 cytryny
1-2 goździki
po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
szczypta imbiru i cukru
1 mała cebula
otarta skórka z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty zagotować. Mięso odżyłować, mocno wy-gnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą i wynieść na 2-3 dni w chłodne miejsce. Codziennie przekręcać. Po wyjęciu z marynaty opłukać, osuszyć, naszpikować gęsto boczkiem, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, posypać pieprzem i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Oprószyć lekko mąką i usmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, skropić przecedzoną marynatą i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny, często skrapiając marynatą. Umyte i pokrojone w paseczki pieczarki przesmażyć na maśle, dodać przecier pomidorowy, szczyptę cukru i resztę marynaty. Wy-mieszać, zagotować. Miękką pieczeń wyjąć z rondla, pokroić w ukośne plastry, ułożyć w żaroodpornym półmisku. Sos spod pieczeni przetrzeć przez sito, połączyć z koncentratem pomidorowym i pieczarkami, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Mięso polać sosem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 10-15 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"