Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: POTRAWA ŚW. HUBERTA
Składniki:
Składniki: 450 g combra bez kości z jelenia. 1 łyżka stołowa mąki
50 g nie solonego maska
30 ml (2lyżki) konia-ku
300 ml bulionu z dziczyzny
60 ml (4 łyżki stołowe) śmietany
30 ml (2 łyżki stołowe) galaretki z borówek. Marynata: 150 ml czerwonego wina
pół posiekanej cebuli
pól posiekanej marchwi
1 łyżeczka od herbaty po-siekanej pietruszki
4 goździki
pęczek rozmarynu
4 owoce jałowca.
Sposób przygotowania:
Przygotować marynatę. Przeciąć comber na dwa kawałki, włożyć do marynaty i pozostawić w chodnym miejscu na 24 gadziny. Wyjąć mięso, osuszyć, oprószyć mąką i smażyć w 4 łyżkach stołowych masła aż zmięknie. Ułożyć na ogrzanym półmisku uważając, aby nie wystygło. Wlać do rondla koniak, bulion i wino i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać resztę masła, śmietanę i ponownie wymieszać. Podgrzać sos nie dopuszczając do wrzenia. Polać sosem mięso i podawać z galaretką z borówek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"