Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Włoska pieczeń Goethego
Składniki:
Składniki: 70-80 dag mięsa z udźca sarny
pęczek włoszczyzny
1 łyżka oleju lub margaryny
pół szklanki śmietany
2 cebule
20 dag pomidorów
sól
pieprz
parę łyżek czerwonego wytrawnego wina. Zalewa: 200 ml octu
400 ml wody
po parę ziaren ziela angielskiego
i0 dag cebuli
1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, przyprawami, cebulą pokrojoną w talarki, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, przykryć pokrywką i wstawić do chłodnego miejsca na 2-3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, powycierać ściereczką, obsmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu, całość przełożyć do rondla, dodać oczyszczone, umyte i rozdrobnione warzywa (z pomidorów zdjąć skórkę), posolić, dodać trochę pieprzu, podlać wodą wy-mieszaną z winem, dusić pod przykryciem na małym ogniu. W czasie duszenia wyparowany sos uzupełniać przegotowaną wodą. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcje w poprzek włókien. Sos przecedzić, dodać śmietanę (można zagęścić 1 łyżeczką mąki rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody), doprawić do smaku solą, pieprzem ewentualnie cukrem. Podawać z dodatkiem makaronu, sezonowymi surówkami i sałatkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"