Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: SŁONKI NACIERANE ROZMARYNEM
Składniki:
Składniki: 4 stonki
5 dag margaryny
1 dag masła
plasterki cienko pokrojonej słoniny
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Słonki oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć solą, oprószyć lekko pieprzem i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Następnie tuszki natrzeć z zewnątrz i wewnątrz rozmarynem, obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać białą bawełnianą lub lnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać roztopioną margaryną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia ze słonek zdjąć nici i plasterki słoniny, polać stopionym masłem i dalej piec, aż ptaszki równomiernie zrumienią się. Upieczone tuszki wyjąć, włożyć do sosu plasterki słoniny, odparować wodę, wysmażyć plasterki słoniny. Zrumienione słonki podawać obłożone wysmażonymi plasterkami słoniny, skropione aromatycznym tłuszczem z pieczenia z dodatkiem pieczonych lub ugotowanych w całości ziemniaków, mizerią z ogórków, zieloną sałatą, delikatnymi kompotami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"