Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: SŁONKI W SOSIE KOPERKOWYM
Składniki:
Składniki: 4 stonki
5 dag margaryny lub mada do smażenia
i łyżka maki
1 szklanka wywaru z jarzyn lub wody
sól
pieprz. Sos: 1 łyżka masła
pól szklanki gęstej śmietany
1 pęczek drobno pokrojonego koperku
sól
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Słonki oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, każdą przekroić na pół wzdłuż kręgosłupa, posolić, lekko oprószyć pieprzem i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Połówki tuszek oprószyć mąką, obsmażyć na margarynie lub maśle i całość przełożyć do rondla, podlać szklanką wywaru lub wody i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Gdyby zaszła potrzeba uzupełnić przegotowaną wodą nadmiernie wyparowany sos. Z łyżeczki mąki i masła sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ochłodzonym sosem, dodać do rondla ze słonkami, doprawić do smaku i całość dusić na bardzo małym ogniu około 10 minut. Następnie dodać rozdrobniony koperek, śmietanę, zagotować. Podawać z ziemniakami puree, ryżem ugotowanym na syp-ko, sałatką z pomidorów lub papryki, jasnymi kompotami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"