Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Słonki pieczone tradycyjnie
Składniki:
Składniki: 4 słonki (po 1 na osobę)
15-20 dag słoniny
5 dag masła
sól
pieprz (można dodać 2-3 ziarna ziela angielskiego)
pół pęczka zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Słonki oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, przyprawami i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Do wnętrza tuszek włożyć po 1-2 gałązki zielonej pietruszki, obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać lnianą lub bawełnianą nitką i włożyć do brytfanny. Słonki piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 30-40 minut, skrapiając początkowo stopionym masłem i wodą, później wytworzonym sosem. Można także piec słonki na rożnie i często skrapiać tłuszczem. Po upieczeniu, ze słonek zdjąć nitki, ułożyć na rozgrzanym półmisku lub talerzach, polać wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem, zieloną sałatą, surówką z cykorii, oprószoną marchewką, kompotami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"