Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Słonki z pieczarkami
Składniki:
Składniki: 4 stonki
10-IS dag słoniny
S dag tłuszczu
sól
pieprz. Nadzienie: 1 czerstwa bułka
pół szklanki mleka
5 dag masła
1 łyżka tartej bufki
20 dag pieczarek
5 dag cebuli
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Słonki oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką, na-trzeć solą, oprószyć pieprzem i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Przygotować nadzienie: oczyszczone i umyte grzyby pokrajać w paski, obraną i opłukaną cebulę pokrajać w drobną kostkę i udusić na maśle. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dokładnie rozetrzeć, następnie wyrobić z uduszonymi grzybami, jajkiem, dodać bułkę tartą w takiej ilości, aby nadzienie było konsystencji półgęstego ciasta, doprawić do smaku solą i pieprzem. Słonki napełnić nadzieniem, brzegi jamy brzusznej spiąć wykałaczkami lub zaszyć nitką lnianą lub bawełnianą. Tuszki słonek obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką lub spiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny i polać stopionym tłuszczem. Piec, skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia ze stonek zdjąć słoninę, aby ładnie zrumieniły się. podawać z frytkami, zieloną sałatą, mizerią, surówką z cykorii.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"