Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Słonki po myśliwsku z rodzynkami
Składniki:
Składniki: 4 stonki
IS dag wątróbek kurzych
10 dag cebuli (najlepiej dymki lub sza-lotki)
5 dag rodzynków
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
IS dag słoniny
1 łyżka koniaku lub winiaku
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Słonki oskubać z piór, oddzielić wnętrzności, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Przygotować nadzienie: wnętrzności ze słonek posiekać, dodać umyte rodzynki, posiekane wątróbki kurze, obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulę, zieloną pietruszkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, składniki te dokładnie wymieszać i włożyć do wnętrza tuszek. Brzegi tuszek zaszyć nitką lnianą lub bawełnianą. Słoninę pokrajać w cienkie plastry i owinąć nimi tuszki, obwiązać nitką. Piec w gorącym piekarniku, skrapiając początkowo wrzącą wodą, przy końcu pieczenia skropić koniakiem lub winiakiem. Podawać z frytkami, ziemniakami z wody, zieloną sałatą, surówką z czerwonej kapusty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"