Potrawa: Dzika kaczka pikantna |
Składniki: Składniki: 1 dzika kaczka. 3-4 ząbki czosnku 10 dog smalcu (jeżeli kaczka tłusta - 5 dog smalcu) 1 Łyżka mąki. 1 łyżeczka mielonej papryki sól pieprz 1 Łyżka drobno usiekanej pietruszki. cytryna. Zalewa: t 50 ml octu 350 ml wody; 10 dog cebuli 2-3 ząbki czosnku po parę ziaren pieprzu ziela angielskiego i jałowca 2~listki laurowe pół łyżeczki cukru. |
Sposób przygotowania: Wodę zagotować z octem, plasterkami cebuli. przyprawami i cukrem, ochłodzić. dodać roztarty z solą czosnek. Oskubaną ż piór wypatroszoną i umytą kaczkę włożyć do emaliowanego garnka, wlać zimną zalewę z przyprawami, naczynie przykryć pokrywką i wstawić do chłodnego miejsca (do + 7°C) na 2-3 dni, obracając kaczkę w tym czasie parę razy. Po wyjęciu kaczkę osączyć z zalewy, podzielić. na porcje, natrzeć solą, roztartym czosnkiem i oprószyć mąką wymieszaną z papryką. Tłuszcz rozgrzać na patelni, poi ożyć porcje kaczki, zarumienić i całość przełożyć do rondla, dodać 3/4 szklanki wody i dusić w tzw. krótkim sosie do miękkości pod przykry-ciem. Wyparowany sos uzupełnić wodą lub wywarem. Pod koniec duszenia sos doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, solą, zagotować. Porcje kaczki podawać polane niewielką ilością sosu i posypane zieloną pietruszką z dodatkiem klusek domowych oraz z sezonowymi surówkami. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |