Potrawa: Łyska pieczona |
Składniki: Składniki: 1 łyska 10 dag tłuszczu .do pieczenia 10 dag słoniny 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz papryka w proszku słodka kawałek wysuszonej skórki pomarańczowej. Zalewa octowo-jarzynowa: 200 ml octu 3/4 I wody po 5 dag marchwi pietruszki selera i cebuli 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki pieprzu w ziarnach pół łyżeczki kolendry 1 I kwaśnego mleka. |
Sposób przygotowania: Z ptaka zdjąć skórę, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Tuszkę włożyć do emaliowanego garnka, zalać kwaśnym mlekiem, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca na 12 godzin. Później tuszkę wyjąć z mleka, umyć pod bieżącą wodą, osączyć. Przygotować zalewę: jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokrajać w talarki, przyprawy lekko zmiażdżyć. Wodę zagotować z octem, dodać jarzyny, przyprawy, sól i gotować przez 8-10 minut, ochłodzić. Łyskę włożyć do emaliowanego garnka, zalać chłodną zalewą z jarzynami, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 1-2 dni. W tym czasie tuszkę parokrotnie obrócić w zalewie. Po wyjęciu z zalewy tuszkę osączyć, natrzeć solą, pieprzem, owinąć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką, związać nogi i po godzinie włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem, włożyć skórkę pomarańczową i wstawić do gorącego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia polać śmietaną i posypać lekko zmieloną papryką. Po upieczeniu łyskę wyjąć, zdjąć nici, podzielić na porcje. Podawać porcje polane wytworzonym sosem, z dodatkiem ziemniaków, zielonej sałaty, surówki z selerów, sałatką z papryki. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |