Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: BAŻANT PO ORMIAŃSKU
Składniki:
1 bażant
10 dag cebuli
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 dag mąki
10 dag tłuszczu (w tym 2 dag masła)
50 ml białego wytrawnego wina
1/2 kostki rosołowej z drobiu
1/2 pęczka zielonej pie-truszki
sok z 1/2 cytryny lub kwasek cytrynowy
sól
imbir
kolendra
szafran
ostra papryka w proszku
1/2 szklanki wody. '
Sposób przygotowania:
Skruszałego bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody i podzielić na porcje. Porcje bażanta natrzeć solą, ostrą papryką, niewielką ilością imbiru, szafranu i pozostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. Na patelni rozgrzać tłuszcz (smalec lub. olej), włożyć porcje mięsa i obsmażyć z obydwu stron. Następnie dodać drobno pokrajaną cebulę, chwilę smażyć razem z mięsem i całość przełożyć do rondla. Do mięsa dodać wino, koncentrat pomidorowy oraz mąkę lekko zrumienioną na maśle, rozpuszczoną w wodzie kostkę rosołową i dusić na małym ogniu. Miękkie mięso wyjąć, sos doprawić do smaku solą, przyprawami, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, ponownie włożyć mięso, zagotować. Podawać porcje mięsa polane sosem i posypane siekaną zieloną pietruszką, z dodatkiem ryżu, ziemniaków oraz z zieloną sałatą, surówką z cykorii, kompotem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"