Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: BAŻANT Z ROŻNA
Składniki:
Składniki: 1 miody bażant
2-3 gałązki pietruszki
10 dag słoniny
2 ząbki czosnku (można 2-3 ziarna jałowca)
papryka w proszku (może być ostra)
sól.
Sposób przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić włosy, wypatroszyć, umyć, dokładnie osączyć zwody. Czosnek rozetrzeć z solą (można nie dodawać czosnku), wymieszać z papryką i tą mieszanką natrzeć tuszkę wewnątrz i zewnątrz, położyć w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Słoninę pokrajać w cienkie plastry. Do wnętrza tuszki włożyć gałązki zielonej pietruszki, plasterki słoniny przypiąć wykałaczkami. Następnie piec na rożnie stale obracając, pod koniec pieczenia można zdjąć słoninę i zrumienić tuszkę. Po Upieczeniu, bażanta podzielić na porcje. Podawać z pieczarkami z rusztu, zieloną sałatą, z frytkami lub białym pieczywem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"