Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: BAŻANT Z KREMEM JAŁOWCOWYM
Składniki:
Składniki: > miody bażant
>0 dag słoniny
i łyżka masła
sól
pieprz. Krem: wątróbka i serce z bażanta
5 dag masła
i łyżeczka soku z cytryny
3-4 ziarna jałowca.
Sposób przygotowania:
Skruszałego bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką. Przygotować krem: wątróbkę i serce bardzo drobno posiekać (rozetrzeć na miazgę) i utrzeć z masłem na jednolitą masę. W trakcie ucierania dodać po kropli sok z cytryny i zmiażdżone ziarna jałowca. Przygotowanym kremem natrzeć wnętrze ptaka, z zewnątrz natrzeć solą i wstawić do chłodnego miejsca na 2 godziny. Słoninę pokrajać w cienkie plasterki i obło-żyć nimi bażanta, obwiązać bawełnianą, białą nitką lub przypiąć wykałaczkami. Masło rozpuścić w brytfannie, włożyć bażanta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, aby bażant zrumienił się. Upieczonego ptaka wyjąć, podzielić na porcje, do sosu dodać łyżkę białego, wytrawnego wina, doprawić do smaku, zagotować. Podawać porcje bażanta polane sosem z dodatkiem frytek, konfitury z czerwonych borówek, zieloną sałatą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"