Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Flaczki z bażanta
Składniki:
Składniki: 1 bażant (najlepiej stary)
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
10 dag pieczarek
1 łyżka mąki
2 łyżki tłuszczu
sól
pieprz
mielona papryka
majeranek
imbir.
Sposób przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, włożyć do garnka i zalać taką ilością wody, aby bażant był tylko przykryty i gotować na małym ogniu. Włoszczyznę i grzyby oczyścić, umyć, pokrajać w cienkie słupki o długości 2 cm (pory lub cebulę pokrajać w drobną kostkę). W patelni rozpuścić połowę tłuszczu, dodać rozdrobnione warzywa i grzyby, zrumienić, stale mieszając. Do prawie miękkiego bażanta dodać podsmażone jarzyny z grzybami i dalej gotować. Ugotowanego bażanta wyjąć, ochłodzić, oddzielić mięso od kości i pokrajać razem ze skórką w słupki. Z mąki i pozostałego tłuszczu zrobić usną zasmażkę, dodać do wywaru, dodać również rozdrobnione mięso, doprawić do smaku solą i przyprawami, chwilę pogotować. Gorącą potrawę podawać z pieczywem, najlepiej jasnym. Koniecznie podać dodatkowo przyprawy w pojemniczkach, aby każdy sam mógł doprawić potrawę do smaku
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"