Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KUROPATWY NACIERANE CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
pół szklanki białego wytrawnego wina
2-3 goździki zmiażdżone w moździerzu
pół łyżki zmielonego cynamonu
> 0 dag słoniny
5 dag tłuszczu
4 kromki czerstwej bufki
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką. Zmiażdżone goździki wymieszać z cynamonem i tą mieszaniną natrzeć kuropatwy, włożyć do garnka, przykryć pokrywką i wstawić na 24 godz. do chłodnego miejsca. Później posolić, lekko oprószyć pieprzem i pozostawić na 2 godziny. Tuszki kuropatw obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą lub lnianą białą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając winem, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć nici i plasterki słoniny, chwilę piec, aby kuropatwy ładnie zrumieniły się. Upieczone kuropatwy wyjąć z brytfanny, podzielić na porcje, zdjąć nadmiar tłuszczu i na tym tłuszczu zrumienić grzanki. Sos doprawić do smaku solą i przy-prawami. Porcje kuropatwy podawać położone na grzankach, polane pozostałym z pieczenia sosem (sos można podać oddzielnie w sosjerce) z do-datkiem ryżu ugotowanego na sypko, ziemniaków puree, zielonej sałaty, mizerii, cykorii.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"