Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KUROPATWY W ŚMIETANIE
Składniki:
2 kuropatwy 10 dog tłuszczu do pieczenia. 1-2 dog mąki 1/4 I śmietany kwaśnej
gęstej
sól pieprz
majeranek (mogą być inne przyprawy)
1/2 pęczka zielonej pietruszki. majeranek (mogą być inne przyprawy)
1/2 pęczka zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, osączyć z wody a następnie podzielić na połowę, natrzeć solą. przyprawami i wstawić do chłodnego miejsca na 1-2 godziny. Później porcje kuropatwy oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu. całość przełożyć do rondla, podlać wodą (około pół szklanki wody lub wywaru). naczynie przykryć i dusić na wolnym ogniu. Kiedy kuropatwy będą prawie miękkie. dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Do gotowej potrawy dodać drobno pokrojoną pietruszkę. Kuropatwy podawać polane sosem, z kluskami półfrancuskimi, kaszą krakowską ugotowaną na sypko oraz z zielonym groszkiem, fasolką szparagową, zieloną sałatą. oprószoną marchewką.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"