Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kuropatwy pieczone z borówkami
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
sól
majeranek
estragon
bazylia
15 dag słoniny
5 dag tłuszczu. Sos: 4-5 łyżek smażonych borówek
1-2 goździki
cynamon
1 łyżeczka mąki
szklanka przegotowanej wody
parę łyżek białego wytrawnego wina (można dodać tylko szklankę białego wytrawnego wina).
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć solą, oprószyć majerankiem, estragonem i bazylią, obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą lub lnianą nitką, pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. W brytfannie rozpuścić tłuszcz, poło-żyć kuropatwy i wstawić do nagrzane-go piekarnika. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia z kuropatw zdjąć nitki i słoninę i dalej piec, aby kuropatwy pięknie zrumieniły się. Przygotować sos: mąkę rozprowadzić zimną wodą, zagotować, dodać wino, borówki, zmiażdżone goździki, szczyptę cynamonu, doprawić do smaku solą i cukrem, chwilę pogotować. Porcje mięsa podawać polane sosem z dodatkiem ziemniaków, ryżu ugotowanego na sypko, zielonej sałaty
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"