Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kiełbasa z dzika
Składniki:
1 kg mięsa z dzika
500 g wieprzowiny
500 g słoniny
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka saletry
po 15 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
5 ziarenek jałowca
2 goździki
szczypta majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki soli
1 szklanka przegotowanej wody
jelita wieprzowe.
Sposób przygotowania:
Jelita oczyścić, namoczyć, natrzeć solą. Korzenie drobno utłuc w moździerzu i przesiać przez sito. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Dziczyznę i wieprzowinę przepuścić 2 razy przez maszynkę. Czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki przełożyć do miski i stopniowo dolewając wody wyrobić na masę. Osuszone jelita dokładnie wypełnić masą, zawiązać końce, powiesić na trzy dni w chłodnym, przewiewnym miejscu. Po trzech dniach jeszcze raz mocno ścisnąć mięso, uwędzić w gorącym dymie, włożyć do wrzątku, gotować na małym ogniu przez pół godziny. Powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"