Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KUROPATWY PIECZONE Z ZIELONYM GROSZKIEM
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
40 dag słoniny
5 dag tłuszczu
Z dag masła
1 szklanka zielonego . groszku konserwowego
5 dag bulki tartej
sól
pieprz. Kuropatwy oskubać z piór
wypatroszyć
umyć; osączyć dobrze z wody
natrzeć solą i pieprzem i wstawić na 2-3 godziny do chłodnego miejsca.
Sposób przygotowania:
Dobrze odcedzić groszek konserwowy, wy-mieszać z bułką tartą, stopionym masłem (można dodać 2-3 listki szałwia) i wio żyć do tuszek, spiąć wykałaczkami. Tuszki obłożyć plasterkami słoniny, ściśle obwiązać nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i kuropatwy zrumienić. Miękkie kuropatwy wyjąć, zdjąć nici, wyjąć wykałaczki, podzielić na porcje. Podawać kuropatwy razem z groszkiem, polane wytworzonym sosem z dodatkiem ryżu, sałatki z pomidorów.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"