Potrawa: KUROPATWY PIECZONE Z ZIELONYM GROSZKIEM |
Składniki: Składniki: 2 kuropatwy 40 dag słoniny 5 dag tłuszczu Z dag masła 1 szklanka zielonego . groszku konserwowego 5 dag bulki tartej sól pieprz. Kuropatwy oskubać z piór wypatroszyć umyć; osączyć dobrze z wody natrzeć solą i pieprzem i wstawić na 2-3 godziny do chłodnego miejsca. |
Sposób przygotowania: Dobrze odcedzić groszek konserwowy, wy-mieszać z bułką tartą, stopionym masłem (można dodać 2-3 listki szałwia) i wio żyć do tuszek, spiąć wykałaczkami. Tuszki obłożyć plasterkami słoniny, ściśle obwiązać nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i kuropatwy zrumienić. Miękkie kuropatwy wyjąć, zdjąć nici, wyjąć wykałaczki, podzielić na porcje. Podawać kuropatwy razem z groszkiem, polane wytworzonym sosem z dodatkiem ryżu, sałatki z pomidorów. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |