Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KUROPATWY W WINIE (kuchnia węgierska)
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
10 dag słoniny wędzonej lub tłustego wędzonego boczku
5 dag smalcu
2 ząbki czosnku
200 ml białego wytrawnego wina
250 ml śmietany
sól
papryka w proszku słodka i ostra.
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć jednym roztartym ząbkiem czosnku, solą i wstawić do chłodnego miejsca na 1 godzinę, drugim ząbkiem czosnku natrzeć ścianki rondla, wyłożyć je plasterkami połowy słoniny lub boczku, dno wysmarować smalcem. Kuropatwy podzielić na porcje i ułożyć ściśle obok siebie skórką na dół, a wierzch obłożyć pozostałymi plasterkami słoniny lub boczku. Rondel postawić na małym ogniu i smażyć do momentu, kiedy kuropatwy będą przyklejać się do dna, wówczas dodać wino i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia przewrócić mięso na drugą stronę (o ile to możliwe jednocześnie wszystkie kawałki). Gdy mięso będzie miękkie, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, papryką ostrą i słodką, poddusić parę minut. Podawać z kluskami półfrancuski-mi, kluskami domowymi, zieloną sałatą, mizerią z ogórków.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"