Potrawa: KUROPATWY W SOSIE POTRAWKOWYM |
Składniki: 2 kuropatwy sól 1 marchew 1 pietruszka 21 wody. Sos potrawkowy: 1/2 I odparowanego wywaru 3 dog masła 1 łyżka mąki 1 żółtko sok z cytryny sól cukier. |
Sposób przygotowania: Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, natrzeć solą i pozostawić w chłodzie na 1 godz. Warzywa umyć, opłukać, obrać, włożyć do wody razem z kuropatwami i gotować ok. 30 minut. Miękkie tuszki wyjąć, podzielić na porcje i przechowywać w ciepłym miejscu, aby nadmiernie nie wystygły (można włożyć do rondelka wstawionego do naczynia z gorącą wodą). Przygotować sos potrawkowy: wywar przecedzić , odparować do 1/2 I. Masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić ciepłym wywarem, chwilę pogotować. Żółtko rozprowadzić niewielką ilością ostudzonego wywaru i zaciągnąć sos (do gorącego sosu strumieniem 'wlewać rozprowadzone żółtko, stale mieszając), doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Po dodaniu żółtka nie wolno sosu gotować! Do gorącego sosu włożyć porcje kuropatwy, aby się dobrze zagrzały. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i posypanym posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, z marchewką z groszkiem lub sałatą. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |