Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KUROPATWY DUSZONE W CZERWONEJ KAPUŚCIE
Składniki:
2 kuropatwy
sól
4 łyżki tłuszczu
60 dog czerwonej kapusty
2 małe cebule
1 szklanka wody
1l2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, posolić wewnątrz i z zewnątrz i zrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć wraz z tłuszczem do rondla, dodać poszatkowaną kapustę, obrane i pokrojone w kostkę cebule, wlać wodę i dusić na słabym ogniu bez przykrycia. W połowie duszenia wlać wino i dodać sól do smaku. Gdy składniki są miękkie wsypać po trochu mąkę, cały czas mieszając, aby nie było grudek, zagotować. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z ziemniakami, pyzami lub kluskami śląskimi.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"