Potrawa: KUROPATWY PO MYŚLIWSKU |
Składniki: 2 kuropatwy 3 łyżki oleju 3 łyżki masła 2-3 listki szałwii sól pieprz i szklanka białego wytrawnego wina. Sos: 3 łyżki masła 1l2 cebuli kilka jagód jałowca 1 liść laurowy i łyżka mąki 1 szklanka rosołu (może być z kostki) 1 łyżeczka curry Grzanki: kilka kromek chleba 1 ząbek czosnku i łyżka masła. |
Sposób przygotowania: Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, przeciąć wzdłuż grzbietu i przyciskając obiema rękami rozpłaszczyć na desce. Przyrządzić sos: na maśle usmażyć na jasnozłoty kolor obraną i drobno posiekaną cebulę z dodatkiem jagód jałowca i liścia laurowego. Zaprawić mąką i rozprowadzić 1/2 szklanki rosołu wymieszanego z curry. Pogotować kilka minut. Włożyć kuropatwy do dużego rondla z rozgrzanym olejem, masłem i listkami szałowi. Obsmażyć kuropatwy z obu stron, a gdy będą rumiane - dodać sól i pieprz. Wlać sos, dusić około 30 minut na słabym ogniu, podlewając od czasu do czasu winem. Przygotować grzanki: z kromek chleba odciąć skórkę, pokroić na trójkąty, podpiec w gorącym piekarniku (200°C) i trzymać w cieple. Przed samym podaniem natrzeć je roztartym czosnkiem i cieniutko posmarować masłem. Gotowe kuropatwy wyjąć z garnka - pokroić na 4 części, wyłożyć na półmisek, polać sosem rozcieńczonym rosołem (1/2 szklanki), obłożyć grzankami. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |