Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: DZIKA GĘŚ W ŚLIWKOWO-SELEROWYM SOSIE
Składniki:
Składniki: 1 dzika gęś
50 dag selera
pół szklanki powideł śliwkowych
1 łyżka miodu
pół szklanki bulionu
pół szklanki gęstej śmietany
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
sok z połowy cytryny. Zalewa: 200 ml octu winnego
300 ml wody
10 dag cebuli
2 listki laurowe
po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu
2 goździki.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z obraną i pokrajaną cebulą, octem i przyprawami, ochłodzić. Skruszałą gęś oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody i włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 3 dni. Po wyjęciu z zalewy gęś dobrze osączyć, podzielić na porcje, natrzeć solą, oprószyć pieprzem. Sok z cytryny wymieszać z miodem y mieszaniną tą natrzeć porcje gęsi, a następnie wstawić do chłodnego miejsca na 1-2 godziny. Porcje gęsi obsmażyć na tłuszczu i przełożyć do brytfanny, dodać powidła rozprowadzone w gorącym bulionie, obłożyć obranym i startym na grubej tarce selerem. Brytfannę przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, skrapiając sosem lub przegotowaną wodą. Gdy mięso będzie miękkie, dodać śmietanę, doprawić do smaku i podawać z dodatkiem makaronu domowego, zielonej sałaty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"