Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: COMBER Z ZAJĄCA Z BRUSZNICAMI PO POZNAŃSKU
Składniki:
Składniki: 50 dag mięsa z combra
20 dag brusznic (czerwonych borówek)
100 ml oleju słonecznikowego
sojowego lub oliwy
3 dag masła
mąka
sól
pieprz
50 dag usmażonych frytek.
Sposób przygotowania:
Umyte i osączone z wody mięso natrzeć oliwą, ściśle zawinąć w papier pergaminowy i wstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Następnie mięso pokrajać w plasterki, rozgnieść dłonią lub lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, nadając im owalny kształt, oprószyć solą, pieprzem i mąką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. W naczyniu ogniotrwałym położyć warstwę frytek, na nich usmażone porcje mięsa, na mięsie - brusznice. Na wierzchu potrawy położyć wiór-ki masła i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Podawać z dodatkiem szparagów z wody, cykorią, papryką, kompotem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"