Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ZAJĄCKLASZTORNY
Składniki:
Składniki: comber i uda z 1 zająca
8 dag słoniny
sól
pieprz
ziołowa przyprawa myśliwska
1 łyżka mąki
tłuszcz
woda
2 duże cebule
15 dag pieczarek
314 szklanki śmietany
wątróbka z zająca
5 dag wędzonej szynki. Marynata: 112 I wody
2 duże liście laurowe
po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
112 selera
113 szklanki octu (10%).
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, zdjąć błonę, wyżyłować. Przygotować marynatę wg przepisu Zając po myśliwsku. Mięso ułożyć w garnku, zalać zimną marynatą i odstawić do lodówki na 24 godziny, często obracając. Po wyjęciu z marynaty oczyścić z warzyw, osuszyć, naszpikować cienkimi plastrami słoniny, posypać solą, przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, wlać trochę wody i dusić do miękkości. Cebule obrać, pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić razem z cebulami na paseczki, usmażyć, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem ze śmietaną i zmieloną wątróbką oraz pokrojoną w paseczki szynką, doprawić do smaku. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na porcje, ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z ziemniakami i buraczkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"