Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Żeberka duszone z kwaszonymi ogórkami
Składniki:
Składniki: 70-80 dag żeberek z dzika
6 dag smalcu
10 dag kwaszonych ogórków
t 5 dag cebuli
2 dag mąki
sól
pieprz i majeranek.
Sposób przygotowania:
Dobrze skruszałe żeberka umyć, podzielić na porcje, posolić, oprószyć mąką i obrumienić na dobrze rozgrzanym tłuszczu razem z cebulą pokrojoną w kostkę, a następnie całość przełożyć do rondla, dodać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby wyparowany sos uzupełnić prze-gotowaną wodą. Gdy mięso będzie miękkie. dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę kwaszone ogórki (w razie potrzeby sos można zagęścić dodatkowo zasmażką), doprawić do smaku solą, pieprzem i. majerankiem, chwilę pogotować, Podawać z ziemniakami na sypko lub tylko z pieczywem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"