Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dzik w jarzynach
Składniki:
500 g mięsa (chude okrawki)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
150 g pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
cząber
sok z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokroić w paseczki, posypać solą, pieprzem, cząbrem, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Obrane, umyte, pokrojone w paseczki jarzyny, cebulę i pieczarki przesmażyć na maśle. Dodać sól, pieprz i szczyptę cukru, skropić sokiem z cytryny i wodą, chwilę dusić. Mięso usmażyć na gorącym tłuszczu, skropić wodą i dusić pod przykryciem pół godziny. Dodać jarzyny i grzyby, dokładnie wymieszać i dusić razem 15-20 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"