Potrawa: PIECZEŃ Z DZIKA SZPIKOWANA SUSZONYMI ŚLIWKAMI |
Składniki: Składniki: 1 kg szynki z dzika (bez kości jednolity kawałek) 10 dag smalcu 1 z4bek czosnku IS dag suszonych śliwek 5 dag cebuli sól pieprz maje-ranek mąka do oprószania. Zalewa octowa: 100 ml octu 400 ml wody 10 dag cebuli 2 ząbki czosnku 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 2 listki laurowe. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrajaną w plasterki cebulą i przyprawami, ochłodzić, dodać rozdrobniony czosnek. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. W tym czasie mięso parę razy obrócić w zalewie, aby się równomiernie zamarynowało. Suszone śliwki starannie umyć, osączyć z wody, usunąć pestki, po-krajać w ćwiartki. Po wyjęciu z zalewy mięso dobrze osączyć, wytrzeć ściereczką, naszpikować słupkami słoniny i cząstkami śliwek, natrzeć solą i roztartym czosnkiem, oprószyć majerankiem i pieprzem, pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Później mięso oprószyć mąką, obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, włożyć do płaskiego rondla, polać tłuszczem z obsmażania i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia dodać pozostałe suszone śliwki. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na plastry w poprzek włókien. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć porcje mięsa, zagotować. Podawać z makaronem wstążkami, ziemniakami, kapustą, zieloną sałatą, surówkami. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |