Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: GULASZ Z DZIKA PO BIESZCZADZKU
Składniki:
Składniki: 60 dag mięsa z dzika (mogą być okrawki)
25 dag cebuli
15 dag tłuszczu
15 dag suszonych śliwek
100 ml białego wina wytrawnego
pól cytryny
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
1 1yżka masła (może być margaryna)
3 dag mąki
1l2 litra wody
sól
pieprz
słodka papryka w proszku tka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Umyte mięso pokrajać w kostkę oprószyć solą, papryką, pieprzem i mąką. Do patelni lub płaskiego rondla włożyć olej i masło (margarynę), podgrzać, włożyć mięso, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, całość smażyć stale . mieszając, aby składniki równomiernie zrumieniły się. Śliwki suszone umyć osączyć z wody, usunąć pestki, namoczyć w winie. Do rondla z podsmażonym mięsem i cebulą dodać szklankę wody, startą skórkę i sok : cytryny, parę śliwek i dusić do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie; dodać resztę śliwek wraz z winem, zagotować. Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową. ! ' Podawać z ryżem lub makaronem i zieloną sałatą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"