Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: AROMATYCZNE SZNYCELKI Z DZIKA Z ŻÓŁTYM SEREM
Składniki:
Składniki: 50 dag skruszałego mięsa z dzika (mogą być okrawki)
10 dag boczku lub 30 dag mięsa z dzika i 20 dag łopatki wieprzowej
1 bufka
1 jajko
plastry sera żółtego (może być gouda)
po 1 łyżeczce posiekanej zielonej pietruszki
szczypiorku i koperku
bazylia
tymianek
sól
pieprz
mielona papryka.
Sposób przygotowania:
Umyte mięso i boczek zmielić przez maszynkę, dodać jajko, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę oraz posiekaną zieleninę, doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i wyrobić na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować owalne kotlety, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Następnie każdy kotlet oprószyć zmielonym tymiankiem i bazylią, przykryć plasterkiem żółtego sera i smażyć dalej, aż ser rozpuści się i zacznie spływać. Po usmażeniu kotlety natychmiast podawać do jedzenia polane keczupem, z dodatkiem frytek lub białego świeżego pieczywa, zielonej sałaty, surówki z czerwonej kapusty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"