Potrawa: AROMATYCZNE SZNYCELKI Z DZIKA Z ŻÓŁTYM SEREM |
Składniki: Składniki: 50 dag skruszałego mięsa z dzika (mogą być okrawki) 10 dag boczku lub 30 dag mięsa z dzika i 20 dag łopatki wieprzowej 1 bufka 1 jajko plastry sera żółtego (może być gouda) po 1 łyżeczce posiekanej zielonej pietruszki szczypiorku i koperku bazylia tymianek sól pieprz mielona papryka. |
Sposób przygotowania: Umyte mięso i boczek zmielić przez maszynkę, dodać jajko, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę oraz posiekaną zieleninę, doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i wyrobić na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować owalne kotlety, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Następnie każdy kotlet oprószyć zmielonym tymiankiem i bazylią, przykryć plasterkiem żółtego sera i smażyć dalej, aż ser rozpuści się i zacznie spływać. Po usmażeniu kotlety natychmiast podawać do jedzenia polane keczupem, z dodatkiem frytek lub białego świeżego pieczywa, zielonej sałaty, surówki z czerwonej kapusty. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |