Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: WŁOŚCIAŃSKA ZAPIEKANKA Z MIĘSEM Z DZIKA
Składniki:
Składniki: 30 dag upieczonego lub uduszonego mięsa z dzika
70 dag ziemniaków
10 dag cebuli
2-3 łyżki tłuszczu
sól
pieprz
szczypta majeranku i tymianku
pęczek posiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osączyć z wody, pokrajać w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć ziemniaki i smażyć, aż będą na wpół miękkie. Następnie dodać obraną, opłukaną i pokrajaną w drobną kostkę cebulę. Całość smażyć przez około 3 minuty często mieszając. Do ziemniaków dodać drobno po-siekane mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną tymianku i majeranku, dalej smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia potrawę lekko uklepać łopatką, nie mieszać i smażyć, aż spód zrumieni się, całość od-wrócić łopatką, aby druga strona również zarumieniła się. Potrawę podawać suto posypaną po-siekaną zieloną pietruszką z dodatkiem sałatki z pomidorów lub papryki.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"