Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Comber jeleni na zimno
Składniki:
2 kg combra
150 g słoniny
1 łyżka masła
sól. Marynata: pół szklanki czerwonego wina
sok i otarta skórka z 1 cytryny
2 goździki
ćwierć łyżeczki imbiru
2 listki laurowe
6-8 ziarenek pieprzu
pół łyżeczki estragonu
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Comber oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, włożyć do kamiennego garnka, zalać przestudzoną marynatą, wynieść na 5-6 dni w chłodne miejsce, często przewracać. Wyjęty z marynaty comber opłukać, osuszyć na ściereczce, naszpikować gęsto słoniną, natrzeć solą, upiec na rożnie lub w piecyku, sta- często polewając stopionym masłem i skrapiając marynatą. Podawać na zimno z borówkami lub zimnymi sosami.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"