Potrawa: ZIEMNIAKI NADZIEWANE SARNIĄ SZTUKĄ MIĘSA |
Składniki: Składniki: około 1 kg mięsa sarniego z kością 1 pęczek włoszczyzny 1 20 kg średniej jednolitej wielkości ziemniaków sól pieprz tłuszcz do wysmarowania brytfanny lub blaszki. Nadzienie: 20 dag cebuli 10 dag tłuszczu 1 dag mąki 1 szklanka gęstej śmietany 3 żółtka sól. Zalewa: 100 ml octu winnego 300 ml wody 10 dag cebuli po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu 2-3 listki laurowe. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z obraną i pokrajaną w plasterki cebulą, przyprawami i octem, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca na 2-3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkawe, dodać oczyszczone i umyte warzywa, posolić i dalej gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, ochłodzić (wywar wykorzystać do sporządzenia zupy). Mięso pokrajać bardzo drobno. Przygotować nadzienie: cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć na złoty kolor na tłuszczu, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, ochłodzić, dodać żółtka, doprawić do smaku solą, wymieszać. Ziemniaki obrać, umyć, wydrążyć środki tak, aby ścianki były dość cienkie, posolić, wytrzeć bibułką z wilgoci. Do wydrążonych ziemniaków włożyć porcje mięsa, przykryć nadzieniem, całość posypać utartym sucharkiem. Nadziewane ziemniaki ułożyć (nadzieniem do góry) na wysmarowanej tłuszczem blasze lub w brytfannie i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Upieczone ziemniaki można podawać z do-datkiem sosu grzybowego lub pomidorowego (ale to nie jest konieczne) oraz z ostrymi surówkami i sałatkami. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |