Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ZIEMNIAKI NADZIEWANE SARNIĄ SZTUKĄ MIĘSA
Składniki:
Składniki: około 1 kg mięsa sarniego z kością
1 pęczek włoszczyzny
1
20 kg średniej
jednolitej wielkości ziemniaków
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania brytfanny lub blaszki. Nadzienie: 20 dag cebuli
10 dag tłuszczu
1 dag mąki
1 szklanka gęstej śmietany
3 żółtka
sól. Zalewa: 100 ml octu winnego
300 ml wody
10 dag cebuli
po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu
2-3 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z obraną i pokrajaną w plasterki cebulą, przyprawami i octem, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca na 2-3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkawe, dodać oczyszczone i umyte warzywa, posolić i dalej gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, ochłodzić (wywar wykorzystać do sporządzenia zupy). Mięso pokrajać bardzo drobno. Przygotować nadzienie: cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć na złoty kolor na tłuszczu, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, ochłodzić, dodać żółtka, doprawić do smaku solą, wymieszać. Ziemniaki obrać, umyć, wydrążyć środki tak, aby ścianki były dość cienkie, posolić, wytrzeć bibułką z wilgoci. Do wydrążonych ziemniaków włożyć porcje mięsa, przykryć nadzieniem, całość posypać utartym sucharkiem. Nadziewane ziemniaki ułożyć (nadzieniem do góry) na wysmarowanej tłuszczem blasze lub w brytfannie i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Upieczone ziemniaki można podawać z do-datkiem sosu grzybowego lub pomidorowego (ale to nie jest konieczne) oraz z ostrymi surówkami i sałatkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"