Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Comber jeleni ze smardzami
Składniki:
2 kg combra
150 g słoniny
50 g szynki
sok i otarta skórka z 1 cytryny
1 cebula
2 listki laurowe
po ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu i ziela angielskiego
2 szklanki mleka
500 g smardzy
1 duża cebula
pół szklanki rosołu
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany
szczypta gałki muszkatołowej i cukru
sól
2łyżki posiekanego koperku
2łyżki masła
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Polędwicę oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, ułożyć w garnku, zalać mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Po wyjęciu osuszyć, naszpikować paskami słoniny i szynki, natrzeć solą, pieprzem, zielem, skórką cytrynową, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, następnie upiec w piekarniku, często polewając stopionym masłem i skrapiając wodą. Piec ok. 2 godzin. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Umyte smardze wrzucić na osolony wrzątek, gotować 10 minut, osączyć na sicie. Ugotowane grzyby pokroić w paseczki, dodać do cebuli, posypać solą, podlać rosołem i dusić, często mieszając. Pod koniec duszenia dodać śmietanę rozkłóconą z mąką, sól, szczyptę gałki i cukru, wy-mieszać, podgrzać. Dodać koperek. Pokrojoną w plastry polędwicę ułożyć na ogrzanym półmisku, polać masłem spod mięsa, obłożyć duszonymi smardzami.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"