Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bulion z sarniny
Składniki:
Z kości sarniny młodych sztuk
błon i po-więzi
których nie udało się wykorzystać do gotowania zup
można sporządzić esencjonalny bulion. Surowce potrzebne do otrzymania 1 litra bulionu: 1
5 kg kości
po 10 dag marchwi
pietruszki
selera i cebuli (lub pora)
2 dag soli
1 liść laurowy
5 ziarnek ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
Kości umyć, porąbać i włożyć do garnka, dodać ścięgna, powięzi, wlać około 2 litrów zimnej wody i wolno doprowadzić do wrzenia. Wywar gotować na wolnym ogniu około 3 godzin, następnie dodać oczyszczone i wypłukane warzywa, przyprawy, sól i w dalszym ciągu gotować około jednej godziny. Wywar przecedzić (można zebrać tłuszcz) i wygotować (odparować) do objętości 1 litra. Bulion wlać do czystych i suchych małych słoiczków twistów, zamknąć wieczkami, wstawić do garnka i gotować (pasteryzować przez dwie godziny. Po 48 godzinach. słoiki ponownie pasteryzować przez jedną godzinę. Po ostudzeniu sprawdzić dokładnie zamknięcia słoików, nakleić na nich karteczki z nazwą i datą sporządzenia. Słoiki z bulionem można przechowywać około 1 roku w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"