Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zrazy z sarny po toskańsku
Składniki:
Składniki: 70 dag skruszałego udźca z sarny
4-5 cienkich plastrów sera ementalera
10 oliwek
10 dag boczku lub bekonu
1 maca cebula
f0 pieczarek o zamkniętych kapeluszach
10 małych pomidorów
1 maty seler z natkę
1 łyżka masła
sól
pieprz
mąka.
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, opłukać, bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać oczyszczone i umyte pieczarki, dusić mieszając aż do odparowania płynu. Seler z natką umyć, oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, pokrajać na cząstki. Do pieczarek dodać rozdrobnione pomidory i seler, dusić około 20 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek lub bekon pokrajać w cienkie plasterki, usmażyć, wyjąć usmażone plasterki. Mięso umyć, osączyć z wody, pokrajać w poprzek włókien na 4-5 porcji, rozbić tłuczkiem, obtoczyć w mące i usmażyć na tłuszczu wy-topionym z boczku lub bekonu. Duże żaroodporne naczynie posmarować masłem, położyć warstwę zrazów, na nich uduszone grzyby z pomidorami i selerem, przykryć plasterkami usmażonego boczku lub bekonu oraz plasterkami sera ementalera. Przygotowaną potrawę wstawić do na-grzanego piekarnika i wyjąć, gdy ser się sto-pi, przybrać oliwkami. Podawać z ziemniakami, makaronem, surówkami lub sałatkami sezonowymi.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"