Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: WINNA PIECZEŃ SARNIA Z ESTRAGONEM
Składniki:
Składniki: 80 dag mięsa z udźca (jednolity
zwarty kawałek)
S dag smalcu
2 dag masła
100 ml białego wytrawnego wina
sól
pieprz
estragon. Zaprawa: 100 ml octu
300 ml wody
po 5 dag marchwi
pietruszki
selera
10 dag cebuli
2-3 ziarna ziela angielskiego
1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięsu umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. Po wyjęciu z ulewy mięso osączyć, usunąć błony, na-trzeć solą, oprószyć pieprzem i estragonem i pozostawić na parę godzin pod przykry-ciem w chłodnym miejscu. Następnie mięso obsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron, przełożyć całość do rondla podlać potową wina wymieszaną z wodą (pół szklanki), rondel przykryć i wstawić do na-grzanego piekarnika. Wyparowany sos uzupełnić wodą. Gdy mięso będzie miękkie, dodać pozostałe wino, masło, chwilę potrzymać w piekarni-ku, aby potrawa nabrała odpowiedniego aromatu. Mięso wyjąć, pokrajać na plastry w poprzek włókien. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i estragonem (ewentualny nadmiar sosu odparować, powinno być go niewiele, tzw. krótki sos). Podawać z pyzami, kluskami kładziony-mi, surówkami sałatkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"