Potrawa: ŻEBERKA SARNIE OBKŁADANE JABŁKAMI |
Składniki: Składniki: 1 kg żeberek (wykrojonych z grzbietu) 5 dag margaryny sól pieprz majeranek 25 dag kwaśnych jabłek (np. antonówek sza-rej renety) sok z cytryny cukier. Zalewa: 100 ml octu 400 ml wody po 5 dag cebuli pietruszki selera i marchwi po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu 2-3 goździki 1-2 listki laurowe. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: umyte, oczyszczone i opłukane warzywa pokrajać w plasterki (cebulę w kostkę), obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, ochłodzić. Żeberka umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. Po wyjęciu z zalewy żeberka osączyć, podzielić na porcje, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, całość przełożyć do rondla, podlać przegotowaną wodą i dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka upiec w całości lub obrać ze skórki, pokrajać w ćwiartki, rozgotować. Upieczone lub rozgotowane jabłka przetrzeć przez sito, doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny, ewentualnie solą. Uduszone żeberka podawać polane sosem i obłożone jabłkami z dodatkiem ziemniaków, sałatki z papryki lub pomidorów. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |