Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ŻEBERKA SARNIE OBKŁADANE JABŁKAMI
Składniki:
Składniki: 1 kg żeberek (wykrojonych z grzbietu)
5 dag margaryny
sól
pieprz
majeranek
25 dag kwaśnych jabłek (np. antonówek
sza-rej renety)
sok z cytryny
cukier. Zalewa: 100 ml octu
400 ml wody
po 5 dag cebuli
pietruszki
selera i marchwi
po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu
2-3 goździki
1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: umyte, oczyszczone i opłukane warzywa pokrajać w plasterki (cebulę w kostkę), obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, ochłodzić. Żeberka umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. Po wyjęciu z zalewy żeberka osączyć, podzielić na porcje, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, całość przełożyć do rondla, podlać przegotowaną wodą i dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka upiec w całości lub obrać ze skórki, pokrajać w ćwiartki, rozgotować. Upieczone lub rozgotowane jabłka przetrzeć przez sito, doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny, ewentualnie solą. Uduszone żeberka podawać polane sosem i obłożone jabłkami z dodatkiem ziemniaków, sałatki z papryki lub pomidorów.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"