Potrawa: GALARE'TKA Z MIĘSA JELENIA |
Składniki: Składniki: 1 kg skruszałego mięsa z kością po 10 dag marchewki pietruszki pora selera i cebuli 2-3 goździki kawałek skórki cytrynowej 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól pieprz żelatyna. |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać osoloną i wrzącą wodą, gotować na bardzo małym ogniu (woda powinna tylko mrugać wówczas wywar nie zmętnieje). Do miękkawego mięsa włożyć przyprawy, obrane jarzyny, skórkę z cytryna. W cebulę wbić goździki, opiec nad ogniem, dodać do gotującego się mięsa. Ugotowane mięso wyjąć, wywar prze-cedzić (marchewkę i pietruszkę zostawić do dekoracji), doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać żelatynę (według zasad i ilości podanej na opakowaniu). Mięso pokrajać w kostkę. Do filiżanek lub foremek nalać galaretkę (do 1/3 wysokości), poczekać aż stężeje, położyć rozdrobnione mięso, udekorować pietruszką i marchewką, zalać tężejącą galaretą. Foremki wstawić do chłodnego miejsca, aby galareta całkowicie stężała. Wykładać, zanurzając dno foremki lub filiżanki do gorącej wody i odwrócić naczynie, galaretka sama wyjdzie. Porcje galaretki podawać udekorowane zieloną sałatą lub zieloną pietruszką, marynowanymi śliwkami, gruszkami marynowanymi, z dodatkiem sosu tatarskie-go, chrzanu, ćwikły i pieczywa. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |