Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Udziec jeleni z sosem pikantnym
Składniki:
2 kg udźca
150 g słoniny
1 cebula
włoszczyzna
10 ziarenek jałowca
4 ziarenka pieprzu
2 goździki
sól
ćwierć łyżeczki mielonej papryki
1 łyżka soku z cytryny
2 szklanki mleka
pół szklanki czerwonego wina
50 g suszonych śliwek
50 g łuskanych orzechów włoskich
1 kromka razowego czerstwego chleba
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Udziec oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, ułożyć w garnku, zalać mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Po wyjęciu osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i papryką, zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Pokrojoną w kostkę słoninę lekko przesmażyć w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i włoszczyznę, korzenie i potłuczone ziarna jałowca, skropić lekko wodą i chwilę dusić. Udziec obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle, przełożyć do rondla, podlać winem i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem. Śliwki namoczyć w niewielkiej ilości wody, zagotować, wydrylować i razem z wywarem dodać do pieczeni. Miękką pieczeń wyjąć, sos przetrzeć przez sito, dodać usiekane orzechy i starty chleb. Udziec włożyć do rondla i jeszcze chwilę trzy-mać na małym ogniu.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"