Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: POLĘDWICA Z JELENIA Z MASŁEM ZIOŁOWYM BAWARSKU
Składniki:
Składniki: 70 dag polędwicy z jelenia
5 dag cebuli
1 jajko
1 żółtko
olej
sól
pieprz. Masło ziołowe: 5 dag masła
1 łyżka drobno posiekanej zieleniny (zielona pietruszka
koperek
szałwia
cząber)
pól łyżeczki bardzo drobno pokrojonej cebuli.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką, natrzeć olejem i pieprzem, wstawić na parę godzin do chłodnego miejsca. Następnie mięso posiekać bardzo drobno tasakiem (można zmielić przez maszynkę z sitkiem o dużych oczkach, ale potrawa traci wówczas na wartości smakowej), dodać 2 łyżki zimnej wody. Jajko umyć, rozbić, wymieszać (ubić trzepaczką) z żółtkiem i dodać do mięsa, dodać również bardzo drobno pokrojoną (roztartą na miazgę) cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wyrobić na jednolitą masę. Z przygotowanego mięsa uformować okrągłe kotlety, smażyć początkowo na bardzo rozgrzanym tłuszczu, później dosmażać na mniejszym ogniu, pod koniec patelnię przykryć na 1-2 minuty, aby mięso dosmażyło się i było pulchniejsze. Przygotować masło ziołowe: masło utrzeć z drobno posiekaną zieleniną i cebulą. Uformować na zwilżonej wodą deseczce prostokąt lub kwadrat z masła ziołowego i wstawić do lodówki. Twarde masło pokrajać na kwadraciki lub trójkąciki. Przed podaniem na każdej porcji mięsa położyć kawałek masła ziołowego. Podawać z frytkami, zieloną sałatą, owocami marynowanymi.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"