Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: PIECZEŃ Z JELENIA W KWASIE CHLEBOWYM PO ROSYJSKU
Składniki:
Składniki: 80 dog mięsa bez kości (zwarty kawałek z udźca lub łopatki jelenie
0
5 I kwasu chlebowego
po 6 dog marchwi i pietruszki
7 dag cebuli
5 dog selera
5 dog masła
1 dog maki
sól
pieprz. Zalewa octowo-jarzynowa: 100 ml octu
400m1 wody
po 5 dog pietruszki
marchwi selera
f 0 dog cebuli
po 2-3 ziarenka ziela angielskiego l jałowca
1=2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotowaną zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki; obgotować w wodzie, dodać ocet, przyprawy, zagotować: ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-4 dni. Po wyjęciu z zalewy miso. natrzeć solą i pieprzem, wstawić do chłodnego miejsca na para godzin. Jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki. Mięso włożyć do brytfanny lub rondla, polać roztopionym masłem, obłożyć plasterkami jarzyn, pod-lać częścią kwasu chlebowego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo pozostałym kwasem chlebom, później wytworzonym sosem. Miękkie miso wyjąć. pokrajać w plastry, sos przecedzić i zagęścić zasmażką z maki, chwile pogotować, włożyć, porcje pieni, zagotować. Podawać z makaronem, ziemniakami _ gotowanymi, kaszą gryczaną, kapustą zesmażaną, buraczkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"