Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ROGOUT Z JELENIA
Składniki:
Składniki: 80 dog mięsa bez kości (skruszałego)
5 dog tłuszczu
15 dag włoszczyzny (bez kapusty)
.10 dog cebuli
2 ząbki czosnku
10 ml śmietany
2 dog maki
5 dag koncentratu pomidorowego
ostra papryka mielona. 1 łyżeczka usiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
papryka mielona.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody. Powycierać ściereczką, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, pozostawić w chłodnym miejscu na para godzin. Później mięso pokrajać w dużą kostki, obsmażyć na tłuszczu, przełożyć do rondla i dodać tyle przegotowanej wody, aby pokryła ona mięso, na-czynie przykryć i powoli gotować. Włoszczyznę umyć; oczyścić. opukać: pokrajać w słupki. Cebuli obrać I pokrajać w talarki. Zrumienić na tłuszczu. Pokrajaną włoszczyznę i zrumienioną cebul$ dodać do mięsa i dalej dusić do miękkości pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie, sos oprószyć nutką, dodać koncentrat pomidorowy, śmietan, zagotować, doprawić do smaku papryką mieloną, solą pieprzem. Podawać z ryżem, ziemniakami, zieloną sałatą, surówkami. '
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"