Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: SZASZŁYKI Z SARNY PO CYGAŃSKU
Składniki:
Składniki: 50-60 dag mięsa z combra młodej sarny
20 dag cebuli
10 dag wędzonej słoniny lub wędzonego boczku
10 dag kiełbasy jałowcowej (może być zwyczajna)
4-5 ząbków czosnku
łyżka musztardy
sól
pieprz
1-2 ziarna jałowca (można nie dodawać)
2-3 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
Połowę oleju wymieszać z 1 roztartym ząbkiem czosnku, zmiażdżonymi ziarnami jałowca. Mieszaniną tą natrzeć umyte i osączone mięso, ciasno zwinąć w pergamin i wstawić na 12 godzin do chłodnego miejsca. Następnie mięso pokrajać w małe krążki (kawałki), obraną cebulę pokrajać w krążki, boczek w plasterki zbliżone wielkością do mięsa. Pozostały czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z olejem i musztardą. Nabijać (nakładać na przemian) na szpikulce rożna mięso, boczek i cebulę. Przygotowane szaszłyki posmarować mieszaniną z oleju, musztardy i czosnku, pozo-stawić na godzinę, aby potrawa na-brała odpowiedniego smaku i aromatu. Piec na ruszcie nad żarem ogniska. Gotową potrawę posolić, oprószyć pieprzem i podawać z dodatkiem pieczywa, kiszonego lub konserwowego obórka.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"