Potrawa: SZASZŁYKI Z SARNY PO CYGAŃSKU |
Składniki: Składniki: 50-60 dag mięsa z combra młodej sarny 20 dag cebuli 10 dag wędzonej słoniny lub wędzonego boczku 10 dag kiełbasy jałowcowej (może być zwyczajna) 4-5 ząbków czosnku łyżka musztardy sól pieprz 1-2 ziarna jałowca (można nie dodawać) 2-3 łyżki oleju. |
Sposób przygotowania: Połowę oleju wymieszać z 1 roztartym ząbkiem czosnku, zmiażdżonymi ziarnami jałowca. Mieszaniną tą natrzeć umyte i osączone mięso, ciasno zwinąć w pergamin i wstawić na 12 godzin do chłodnego miejsca. Następnie mięso pokrajać w małe krążki (kawałki), obraną cebulę pokrajać w krążki, boczek w plasterki zbliżone wielkością do mięsa. Pozostały czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z olejem i musztardą. Nabijać (nakładać na przemian) na szpikulce rożna mięso, boczek i cebulę. Przygotowane szaszłyki posmarować mieszaniną z oleju, musztardy i czosnku, pozo-stawić na godzinę, aby potrawa na-brała odpowiedniego smaku i aromatu. Piec na ruszcie nad żarem ogniska. Gotową potrawę posolić, oprószyć pieprzem i podawać z dodatkiem pieczywa, kiszonego lub konserwowego obórka. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |