Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KARTOFLANKA Z PIECZENIĄ
Składniki:
Składniki: 80 dag ziemniaków
2 kostki rosołowe
10 dag cebuli
1-2 ząbki czosnku
30 dag pieczeni z dzika
sarniny lub pieczeni wieprzowej pokrajanej w plastry na porcje
5 dag tłuszczu
1-2 listki laurowe
sól
pieprz
majeranek.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w ćwiartki lub ósemki, ugotować razem z listkami laurowymi w 2 li-trach wody. Kostki rosołowe rozpuścić w części gorącej zupy i dodać pod koniec gotowania ziemniaków. Do ugotowanej zupy dodać porcje pieczeni, tłuszcz, roztarty czosnek, do-prawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, zagotować. Zupę podawać z dodatkiem pieczywa.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"